Алкоголь і підлітки

07.10.2014 10:21

Підліток повертається додому п'яним… Щоб уникнути такого у власній родині, треба розібратися в причинах і продумати лінію поведінки.
Що робити в цьому випадку?
По-перше, поговорити «по душах». Причому, розмовляти не про алкоголь (все-таки це наслідок, а не причина). Поговоріть про особисте життя підлітка, разом пошукайте рішення проблеми і постарайтеся зробити так, щоб у дитини не почалася затяжна депресія – в підлітковому віці ми дуже легко звикаємо до апатії і нудьги.
По-друге, спокійно пояснити, що алкоголь – не кращий спосіб вирішувати проблеми. А потім просто забути про події і ні в якому разі не нагадувати про нього щоразу, коли дитина знову щось накоїть.
9 правил мудрих батьків
Що робити батькам, коли підліток прийшов додому п'яним?
1. Переконайтеся, що здоров'ю дитини нічого не загрожує, 
2. Не соромтеся викликати «швидку допомогу», якщо ситуація того вимагає.
3. Залиште «задушевні» бесіди до ранку. Без зайвих коментарів запропонуйте дитині вечерю і покладіть спати. Повірте, він ще не раз, будучи дорослим, розповідатиме друзям і дружині про те, яка розуміюча у нього мама.
4. Ніяких істерик, скандалів, погроз і тілесних покарань. Психологи не рекомендують це робити! 
5. Не можете себе контролювати? Переведіть дух, заваріть трав'яного чаю і пообіцяйте собі зберігати спокій.
6. Ніяких «негативних навіювань». Так психологи називають негативні прогнози, на кшталт «ти зіп'єшся, як твій дядько», «хотіли виростити людину, а вийшло не зрозумій що», «тобі пряма дорога в лікарню».
7. Згадайте свій власний досвід – це один з найпростіших способів зрозуміти і прийняти свою дитину. 
8. Не замовчуйте ситуацію і не робіть вигляд, що нічого не сталося. Ви повинні наступного ранку тактовно, але твердо і спокійно пояснити свою позицію.
9. Не переходьте на особистості. Вам не подобається вчинок, ось і оцінюйте сам вчинок.
10. Не звільняйте дитину від обов'язків. Алкоголь – не спосіб ухилитися від відповідальності, не привід для жалю і співчуття.

Інформаційна служба освіти

Назад