Діти і комп'ютер

27.10.2015 22:48

Зараз комп'ютер є практично в кожній родині. Разом із можливістю отримати безлімітний Інтернет маємо спосіб провести   не одну й не дві години.
За результатами опитування учнів, 100% проводять час за комп'ютером удома, 75% витрачають декілька годин для спілкування з однокласниками за допомогою Інтернету замість спільної прогулянки або заняття спортом, 40% приховують від батьків, скільки насправді часу провели за комп'ютером.

Отже, зараз ви більш детально ознайомитеся з проблемами, а також із тим, як їх уникнути.
Проблема 1. Навантаження на очі
Усі дисплеї — ЕПТ і РК — шкідливі для очей. Як з'ясували американські вчені, пагубний вплив моніторів криється не в електронно-магнітному випромінюванні, а в тому, що люди менше моргають, працюючи за комп'ютером.
При максимальній напрузі зору частота моргання знижується в 4 рази на хвилину. Сама по собі така тенденція не небезпечна, однак у результаті недостатнього зволоження очей у користувача виникає почуття сильного дискомфорту, «піску в очах».
Проблема 2. Психічне  аавантаження
Перш за все, це неймовірний обсяг інформації, що буквально щосекунди звалюється на наш мозок. А це велике навантаження на незрілу дитячу нервову систему.
Проблема 3. Тунельний синдром зап'ястя
Тунельний синдром виникає передусім у тих, хто змушений довго тримати зап'ястя руки в одному й тому ж положенні. У цьому випадку навантаження дається не на всю руку, а на певні м'язи, які спочатку гіпертрофуються, а потім затискають нерв.
Проблема 4. Погане самопочуття
Усупереч розповсюдженій думці, сидяче положення в розслабленій позі, не знімає м'язової втоми, а, навпаки, посилює її. А спазм м'язів шиї провокує головні болі, а навантаження на хребет - сколіоз.
Проблема 5. Бруд і пил
Навколо комп'ютера скупчується багато бруду й пилу.
Проблема 6. Небезпеки Інтернету
На жаль, діти переважно не знайомі з тим, які небезпеки приховує Всесвітня мережа. Основні чекають у соціальних мережах, де підлітки, не задумуючись, залишають свій номер телефону, домашню адресу, особисті фото. Багато з них ходять на зустрічі з віртуальними знайомими.
Однак спілкування з комп'ютером несе в собі і багато користі.
Тому дуже важливо організувати правильне спілкування з комп'ютером, яке допоможе уникнути негативного впливу на здоров'я.

Шановні батьки вам слід:

1. Контролювати час проведений за комп'ютером: малюкам молодше 6 років дозволяється сидіти за комп'ютером не більше 20 хвилин, дітям 7-8 років — 30-40 хвилин на день, підліткам — не більше години-півтори. Це допоможе уникнути проблеми з психічним навантаженням і з тунельним синдромом зап'ястя.
2. Дуже корисно навчити дитину спеціальній гімнастиці для очей.
- На рахунок 1-4 заплющити очі, не напружуючи очні м'язи, на рахунок 1-6 широко розплющити очі й поглянути вдалину. Повторити 4-5 разів. Поглянути на кінчик носа на рахунок 1-4,   а потім перевести погляд у далину на рахунок 1-6. Повторити 4-5 разів.
- Не повертаючи голови,  повільно робити      кругові рухи очима вгору-     вправо-вниз-вліво й у зворотний бік: вгору-вліво-вниз-управо. Потім поглянути удалину на рахунок 1-6. Повторити 4-5 разів.
- Тримаючи голову непорушно, перевести погляд,   зафіксувавши   його,   на рахунок 1-4 вгору, на рахунок 1-6 прямо; потім аналогічно вниз-прямо, управо-прямо, вліво-прямо. Виконати рух по діагоналі в одну й іншу сторони, переводячи очі прямо на рахунок 1-6. Повторити 3-4 рази.
- Не повертаючи голови, заплющеними очима «поглянути» направо на рахунок 1-4 і прямо на рахунок 1-6. Підняти очі вгору на рахунок 1-4, опустити вниз на рахунок 1-4 і перевести погляд прямо на рахунок 1-6. Повторити 4-5 разів.
Розташувати правильно монітор — на нього не повинні падати сонячні промені або відблиски від лампи. Відстань від очей до екрану має бути не менше 70 см.
Стіл і стілець повинні відповідати зросту дитини. Ці правила допоможуть уникнути проблем із самопочуттям.
Вчасно проводити прибирання робочого місця — пилососити клавіатуру та внутрішню частину системного блоку, витирати пил на відкритих поверхнях.
6. Розповісти дітям, до яких небезпечних наслідків може призвести оприлюднення великої кількості інформації про себе.
Отже, ми з вами бачимо, що  при правильному поводженні дитини й контролі з боку батьків негативного впливу комп'ютера на здоров'я можна уникнути.

Інформаційна служба освіти

Назад