Інструкція з виховання позитивної дитини

27.10.2014 08:10

Поняття "позитивне мислення" нині стало модним, але ми рідко замислюємося, що саме означає це словосполучення. І ще менше ми розуміємо, як саме виховати дитину, яка мислить позитивно.

Однак таке виховання дуже важливе саме в наш час, тому що ми, батьки, дуже часто стикаємося з проблемою, коли наші діти невпевнені у собі, коли вони шукають вихід своїм емоціям не в активних реальних діях, а в залежностях і в шкідливих звичках.
Ми, дорослі, самі того не помічаючи, часто подаємо своїм дітям приклад песимістичної поведінки. Чого тільки варті наші фрази на зразок:
"Не бігай, а то впадеш!";
"Акуратно, а то можеш ногу зламати!";
"Не перебігай вулицю, потрапиш під машину!";
"Їж менше, щоб не розтовстіти!".
Ми програмуємо дитину, неправильно формуючи прості фрази-застереження. Хоча все,  що потрібно зробити, це переформулювати їх у потрібному ключі.
"Переходь вулицю акуратно. Спочатку поглянь праворуч, а потім – ліворуч";
"Потрібно правильно харчуватися. Дотримуйся міри";
"Не біжи занадто швидко. Будь уважним".
Насправді це зовсім не складно, потрібно лише звернути увагу на те, що ми говоримо, і замислитися, яку саме інформацію несе сказаний нами текст.
Чому наші діти зростають похмурими песимістами? Чим поганий песимізм для дитини? Проаналізуємо проблему разом.
У дитячому колективі песимісти рідко стають лідерами. У підлітковому віці така поведінка досить часто призводить до депресії й навіть суїциду, тому що невдоволення життям і невміння знайти конструктивний вихід навіть із простої життєвої ситуації заводять дитину в глухий кут. Тому:
* Читайте дітям добрі книги.
* Переглядайте добрі фільми.
* Учіть дитину бачити в житті позитивні моменти.
* Не з'ясовуйте стосунки в присутності дитини.
* Доведіть дитині свою любов і говоріть їй про свої почуття.
* Формуйте у дитини позитивне уявлення про саму себе.
* Займайтеся спортом.
* Виховуйте почуття гумору.
Отже, якщо ви хочете, щоб ваша дитина виросла людиною, яка дивиться на світ позитивно, прочитайте ці рекомендації. Це і є коротка інструкція. І нехай її не так просто виконати, зате результат того вартий. 

Інформаційна служба освіти

Назад