Подолання дитячої тривожності – як запорука успішної адаптації

07.10.2014 10:58

Тривожність
Індивідуальна властивість особи, риса характеру, що проявляється схильністю до надмірного хвилювання, стану тривоги в ситуаціях, які загрожують, на думку цієї особи, неприємностями, невдачами, фрустрацією.

Важливо, що мова йде про психологічну загрозу, тобто таку, що має суб’єктивний характер і не проявляється як фізична небезпека. Такими ситуаціями можуть бути: деякі конфлікти, порівняння людиною себе з тими, хто має певну перевагу, змагання з такими людьми.
Критерії визначення тривожності у дитини

  • Постійне занепокоєння
  • Труднощі, іноді неможливість сконцентруватися на чомусь
  • Напруження м’язів (наприклад, у області обличчя, шиї)
  • Дратівливість
  • Порушення сну  

Як допомогти тривожній дитині?
1. Підвищення самооцінки
Звертайтеся до дитини за ім’ям, хваліть її навіть за незначні успіхи, відмічайте їх у присутності других дітей. Ваша похвала має бути щирою. Дитина має знати, за що її похвалили.
Бажано, щоб тривожні діти приймали участь у таких іграх, де всі стають у коло, типу «Компліменти», «Я дарую тобі», які допоможуть їм узнати про себе багато приємного, побачити себе «очами других дітей».
2. Навчання дитини вмінню володіти собою у конкретних, хвилюючих ситуаціях
Бажано залучати дитину до сумісного обговорення проблеми. Поговоріть з дитиною, сидячи у колі, про її почуття та  хвилюючі ситуації.
Покажіть дитині, що смілива людина – не та, яка нічого не боїться (таких людей не існує), а та, яка вміє подолати свій страх. Запропонуйте дитині намалювати свій страх.
Краще зрівнювати досягнення дитини з її  результатами, які були, наприклад, тиждень тому. 
Звертаючись до дитини з проханням чи питанням, бажано встановити зоровий контакт: нахилитися до дитини чи підняти її до рівня своїх очей.
Сумісне складання казок допоможе навчити дитину вимовляти словами тривоги та страху
3. Зняття м’язового напруження.
Використовувати ігри на контакт, вправи на релаксацію, заняття йогою, масаж та розтирання тіла, розмальовування обличчя матусиними старими помадами. Можна влаштувати імпровізований маскарад, шоу.

Інформаційна служба освіти

Назад