Про запобігання дитячого травматизму

23.10.2014 08:24

Шановні батьки!!!

Приходить пора зимових канікул. Пам’ятайте! Існує чимало небезпек, що псують здоров’я дітей, а іноді забирають життя. Це і поводження дітей на вулиці, біля водоймів, на льоду, при переході вулиці, вдома. Велике значення має поводження учнів із вибухонебезпечними речовинами та піротехнікою. Дорослі! Знайте, що ваша дитина повинна вміти передбачувати небезпеку, бути дуже уважною і зібраною, знати правила поведінки в критичній ситуації та способи виходу з неї. Щодня діти виходять на вулицю, якою рухаються машини. Їм необхідно знати правила. Дорослі зобов’язані навчити дитину правил поведінки на дорозі, у машині, у громадському транспорті, а також забезпечити їхню безпеку. Дітей необхідно вчити ходити тротуарами обличчям до автомобільного руху, щоб бачити машини, які наближаються. Діти мають знати, як переходити дорогу, за наявності або відсутності світлофора. Ні в якому разі не затримуватися на проїжджій частині. Старших дітей потрібно спонукати доглядати за молодшими і подавати їм позитивний приклад. Надзвичайно небезпечно дітям кататися на велосипедах, мопедах, моторолерах, якщо вони не склали відповідних екзаменів на право водіння. 
Батьки!!! Не ігноруйте найпростіші вимоги щодо попередження дитячого травматизму! В Україні дитяча смертність внаслідок отруєнь, падінь, утоплень, опіків тощо становить 10% і така цифра не змінюється за останні кілька років.
Дорослі повинні попереджати й захищати дітей від можливих ризиків. Здебільшого, діти зазнають ушкоджень удома: опіки, падіння, удавлення, отруєння, ураження електричним струмом тощо. Кожна дитина повинна знати, як правильно користуватися електричними приладами, газовою плитою, як підігріти їжу. Усе, що є небезпечним для дітей потрібно зберігати в місцях недоступних для них. Дітей не можна змушувати виконувати роботу, що може виявитися небезпечною. Діти мають бути захищеними від важкої роботи, небезпечних інструментів і отруйних речовин. Електричні проводи слід за ізолювати, сховати під спеціальними коробами або встановити в недосяжних для дитини місцях. Отруйні та горючі речовини не можна зберігати в пляшках для напоїв. Такі речовини зберігаються в маркованих пляшках або контейнерах подалі від дітей. Усі продукти побутової хімії (пральні порошки, відбілювачі, миючі засоби) слід зберігати в ящиках, що замикаються. Батьки!!! Виховуйте в дітях обачливість і обережність, зокрема під час поводження з вогнем і небезпечними приладами. Потрібно застерігати дітей від пустощів на балконах, драбинах, деревах тощо.
Травми й насильство – це серйозна небезпека для здоров’я дітей. Найчастіше травми отримують унаслідок падіння, опіків, автомобільних катастроф, отруєнь і утоплень. Більшість із них стаються вдома або неподалік від нього. Майже всі із них можна було б попередити. Перебуваючи на льоду біля річок, ставків, озер, діти, ніколи не мають залишатися без догляду дорослих. По тонкому льоду суворо забороняється передвигатися і дітям, і дорослим. Узимку діти топляться, провалюючись під лід, катаючись на ковзанах, санчатах по тонкій кризі. 
Крім вищезазначених видів травматизму є вуличний, вогнепальний. Це ушкодження, які діти можуть зазнати на вулиці. Шановні батьки!!! Потурбуйтеся вжити запобіжні заходи, які збережуть здоров’я та життя ваших дітей! Увага!!! Неповнолітнім дітям категорично заборонено придбати та використовувати будь-які піротехнічні засоби!!!
Дорослим не можна забувати, що діти схильні наслідувати їх!!!
Якщо дитина бачить, що батьки порушують правила вуличного руху, легковажно ставляться до рекомендацій, то від дитини марно вимагати чогось іншого. Дитина бере приклад із дорослих!
Лише спільні зусилля батьків, учителів, вихователів, працівників громадських організацій зможуть забезпечити позитивний ефект у боротьбі з дитячим травматизмом.
Шановні батьки!!! Пам’ятайте!!! Безпека та здоров’я дітей у ваших руках!!!

Інформаційна служба освіти

Назад